Проект SIRAS

Публикувано на 12 юни 2018 г.

 

    Strengthening the Fight against Firearms Trafficking in Southeastern Europe     

 

Директорът на ГДБОП-МВР главен комисар Ивайло Спиридонов откри интердисциплинарен регионален семинар, посветен на връзките между трафика на огнестрелни оръжия и трафика на наркотични вещества, в рамките на проект „Засилване на борбата срещу трафика на огнестрелно оръжие в Югоизточна Европа“ (SIRAS), покана HOME/2015/ISFP/AG/TDFX по Фонд „Вътрешна сигурност“ на Европейската комисия.В допълнение откриващи слова отправиха Юлиан Мирков – заместник-директор на Агенция „Митници“ и Ромулус Унгуреану – оперативен директор на Центъра по правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC).

Двудневният семинар бе открит на 12 юни и се проведе в гр. София. В международния форум взеха участие представители на правоохрахителни органи, митници и международни организации от Република Гърция, Република Македония, Република Сърбия, Република Черна гора, Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина, Република Албания, Република Румъния, Република Молдова, Република Турция, Република Унгария, Република Италия, Федерална Република Германия, Кралство Испания, Република Франция, Кралство Норвегия, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Съедини Американски Щати, Центъра по правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC),Европол и Интерпол.

Проектът има за цел укрепване на капацитета на правоприлагащите органи от Югоизточна Европа в борба срещу трафика на огнестрелни оръжия, чрез подпомагане на иновациите и създаване на мрежи.Бенефициент по проекта е Генералния инспекторат на румънската полиция. Партньори по проекта са Центъра за Правоприлагане в Югоизточна Европа, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (Република България), Генерална дирекция „Национална полиция“ (Република Албания), Министерство на сигурността (Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина) и Централната дирекция „Криминална полиция“ (Република Италия).