19/10

2018

Официално споразумение за съвместна работа в борбата с онлайн разпространението на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца

Партньорството между МВР и “NET 1" стартира в средата на октомври, обявен от ЕС за месец, посветен на „киберсигурността“

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и управителят на “NET 1" Петър Ризов подписаха споразумение за съвместна работа в борбата с онлайн разпространението на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца. “NET 1" е поредният голям доставчик на интернет услуги в страната, който се включва в инициативата. На този етап, в резултат на предприетото взаимодействие между МВР и българските телекоми, над 70% от интернет трафика в България се филтрира, с цел ефективно противодействие на разпространението на сайтове, съдържащи порнографски материали с деца.

В изпълнение на споразумението “NET 1" вече използва системата „Спаси дете“, разработена по идея и проект на oтдел “Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР и изпълнена със съдействието на фирмата партньор „ПроХост“.

Спаси дете“ е създадена по съвместен проект между правоохранителните власти на България /ГДБОП-МВР/ и Норвегия през 2015 г. През изминалите 3 години системата показва изключително високи резултати: филтрирани са над 3 000 000 заявки за посещения към повече от 30 000 интернет страници, обявени от списъка “Worst Of” на Интерпол, за страници с налично противоправно съдържание – материали с детска сексуална експлоатация.

През месец април тази година, служителите от отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП-МВР, след искане от Националната полиция на Република Латвия и одобрение на вътрешния министър, предоставиха безвъзмездно системата, на своите колеги в Латвия. По силата на споразумения, сключени с най-големите доставчици на интернет услуги в Република Латвия, към момента над 50% от интернет трафика се филтрира за материали, съдържащи онлайн детска сексуална експлоатация.

Отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП води преговори за предоставяне на свързаната с базите данни на Интерпол система „Спаси дете“ и на правоохранителните власти на Великобритания и Украйна.