25/10

2018

Младен Маринов: Борбата с трафика на хората и киберпрестъпността е основен приоритет на българското правителство и в частност на МВР

Министърът на вътрешните работи участва в конференция „Трафик на хора и киберпрестъпления: връзки, противодействие и превенция“

Министър Младен Маринов благодари за възможността да участва във форум, който поставя изключително актуални към днешна дата въпроси. Той подчерта, че темите за борбата с трафика на хората и киберпрестъпността стоят високо в дневния ред както на ниво ЕС, така и като приоритет на българското правителство и в частност на Министерството на вътрешните работи. Високите технологии и възможността за бърз обмен на данни, които интернет предоставя, успешно благоприятства и за развитието на определен вид престъпна дейност – трафик на хора, организирана престъпност, свързана с киберпрестъпления. Вътрешният министър припомни, че програмата на правителството извежда борбата с трафика на хора и киберпрестъпления като свой специфичен приоритет, който следва да бъде изпълняван в сътрудничество с европейски партньори и агенции, прилагане на ефективни механизми за ранно идентифициране на жертви на този вид престъпна дейност и ангажираност на институциите на всички нива. Тези престъпления имат транснационален характер, което предполага много добро взаимодействие и доверие между служителите на всички държави членки на ЕС. Много важно е между тях да има непрекъснат обмен на данни, допълни още министър Младен Маринов. Той със задоволство отбеляза, че МВР, основно структурното звено, което работи по това противодействие - ГДБОП и отдел „Противодействие на киберпрестъпността и трафика на хора“, има значителни успехи в това направление. Само от януари до септември месец т.г. се работи по осем съвместни разследвания между България и другите държави членки на ЕС, от които пет са свързани с трафик на хора. Това показва две неща – от една страна тази престъпна дейност е изключително разпространена , а от друга – противодействието е приоритет в нашата работа. Друг важен акцент в работата по тази линия е необходимостта от използването на пълния капацитет, който европейските агенции могат да предложат в подкрепа на усилията на правоохранителните органи в борбата с транснационалните престъпни мрежи за трафик на хора, още повече че те са приоритетни области в рамките на политическия цикъл, за борба с тежката и организираната престъпност, залегнал в програмата на правителството. В този смисъл Младен Маринов изрази и надежда, че сътрудничеството в рамките на ЕС, а в частност между България и Англия, ще продължи на същото ниво и ще бъде надграждано. В контекста на темата министър Маринов подчерта и усилията на българската държава по време на председателството, където бе изведена темата за сътрудничеството, в частност взаимодействието по противодействие на престъпността и темата за Западните Балкани – регион, важен по отношение сигурността на цяла Европа.

Министърът на вътрешните работи подчерта, че една от основните му задачи в качеството на ръководител на ведомството е както да осигури добър ресурс от служители, които са обучени и професионално доказани, така и да създаде необходимите условия за координация между МВР, чуждестранните партньори, прокуратура и следствените органи, за да може ефективно да се противодейства на тази високоорганизирана престъпна дейност. В тази връзка той маркира и предприетите действия - двойно е повишен капацитетът на звеното, което ръководи Явор Колев, предприети са действия за изграждане и на необходимата база, спомагаща тази дейност, изключително внимание се обръща и на подготовката и непрекъснатата квалификация на служителите.

Конференцията „Трафик на хора и киберпрестъпления: връзки, противодействие и превенция“ се организира със съдействието на фондация Ханс Зайдел. Тя се провежда по повод Европейския ден за борба с трафика на хора. На нея участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, проф. Урсула Менле – председател на фондация „Ханс Зайдел“, Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и общество, Цветан Цветанов – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Специални обръщения към участниците във форума отправиха Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас, и д-р Хелмут Палдер – бивш ръководен съветник в Баварското министерство на правосъдието.