04/10

2018

Голямо количество канабис, тротилова пресовка и преработен газов пистолет са иззети при спецакция срещу наркоразпространението на територията на община Ботевград

Към настоящия момент са задържани общо 12 души; полицейските действия продължават.

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества e проведена вчера на територията, обслужвана от РУ- Ботевград. Действията са осъществени от криминалисти на ОДМВР- София и РУ- Ботевград, съвместно със служители от сектор „Наркотици“ в ГДБОП и под наблюдението на прокуратурата.

Около 11 часа била извършена проверка на частен адрес в с. Новачене, обитаван от криминално проявен ботевградчанин. В една от стаите служителите открили полиетиленов плик под формата на топка, съдържащ около 50 грама суха растителна маса- канабис. 24- годишният  обитател бил задържан за срок до 24 часа, а криминалистите предприели претърсване и на домашния му адрес в Ботевград. Изпълнявайки служебните си задължения, на входа на къщата, полицейските служители били  посрещнати с ножица в ръка от майката на младия мъж. В опит да осуети работата им тя ударила служител от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР- София по главата с домашния телефонен апарат и захапала по ръката негова колежка, която опитала да отнеме острия режещ предмет. Заради хулиганските си действия  46- годишната последвала сина си в ареста на РУ- Ботевград със заповед за задържане за срок до 24 часа. По двата случая са образувани досъдебни производства.

В рамките на операцията, около 15.30 часа, полицаи и разследващи извършили проверка и на втори частен адрес в село Новачене, обитаван от 23- годишна жена, адресно регистрирана в с. Скравена. На втория етаж на къщата те намерили пластмасов кош за пране, пълен със стръкове свежа зелена тревиста маса, реагираща на канабис, тротилова пресовка без капсул детонатор и преработен газов пистолет. Още множество стръкове засадени канабисови растения в различен стадий на растеж били открити и в двора на имота. 23- годишната е задържана за срок до 24 часа. По случая също е образувано досъдебно производство.

В хода на полицейските действия по документирането на цялостната престъпна дейност на двамата задържани в с. Новачене до настоящия момент са задържани още петима души. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.